Villa Nueva

About This Project

Project Description

Prefabrication Construction – Prefabricated Housing Units

Villa Nueva is a multi-residential project offering rental prefab dwellings (micro-apartments / micro-lofts) for a young population – student or someone that might have simply chosen a different lifestyle. At the heart of a colorful neighborhood in development, these micro-apartments were designed from the following vision: To create a sense of community and a thrilling living environment that promotes interaction between the occupants and engage them in maintaining good relationships.

For this reason, a special attention was put to communal areas, especially to the central atrium which includes the vertical circulation but also acts as a shared terrace at each floor, providing benches, flowerbeds and vegetal shadings to its occupants. It is ultimately the heart of the project, which connects the units together.

Regarding the choice of modular design , it mainly comes from the narrowness of the site and the need for densification. Details and project evolution to come.

GROUND LEVEL, TYPICAL FLOORPLAN, WEST ELEVATION
Previous designs

1 unit = 1 prefab module

Project inception

Initial concept with containers

Status

In development

Localisation

Salt Lake City, UT

Design Team

Charles-Bernard Gagnon, Samuel Houle, Gabriel Morissette, Nicolas Harvey

Category
Multi-residential

Villa Nueva

About This Project

Description du projet

Construction en préfabrication – Modules d’habitations usinés

Villa Nueva est un projet comprenant une douzaine d’unités d’habitations préfabriquées en location – micro appartements / micro lofts – destinées à une population jeune, étudiante ou ayant tout simplement fait le choix de simplifer son mode de vie. Au coeur d’un quartier vivant et en développement, ces micro-appartements sont nés de la vision suivante : Créer un milieu de vie communautaire qui prône l’interaction entre les occupants et engagent ceux-ci dans le maintien d’un bon voisinage.

Pour cette raison, une attention particulière a été portée aux espaces communs, dont l’atrium central végétalisé, qui fait office de circulation verticale et de terrasses partagées tout en abritant bancs et aménagements floraux. Il s’agit finalement du coeur du projet, qui relie les unités entre elles.

En ce qui concerne le choix de la conception modulaire, elle découle grandement de l’étroitesse du site et du besoin de densification. Détails et évolution du projet à venir.

GROUND LEVEL, TYPICAL FLOORPLAN, WEST ELEVATION
Évolution du projet

1 unité = 1 module préfabriqué

Idéation du projet

Concept original avec containers

Statut

En développement

Localisation

Salt Lake City, Utah

Équipe de design

Charles-Bernard Gagnon, Samuel Houle, Gabriel Morissette, Nicolas Harvey

Category
Multi-résidentiel